12 Temmuz 2015

CEVİZLİ ERİK PESTİLİ YAPILIŞI


Erik şurubu yaptığımda kalan kısımı kullanarak erik pestili yaptım. İlk defa yaptığım için miktarı az oldu. Sonuç çok güzel olunca sırası ile birkaç meyveden yapıp kış için saklamayı düşünüyorum. Yakında kaysı pestili yapıp  yapılışını kademe kademe sizlerle paylaşacağım. Cevizli olanı bez üzerinde sade olanı buzdolabı poşetinde sererek kuruttum. Poşet üzerinde olan daha zahmetsiz gibi oldu. Siz istediğiniz şekilde kurutabilirsiniz.Şeker miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 2 kg erik,
  • 4 yemek kaşığı şeker,
  • 1 su bardağı su,
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
Yapılışı;
  1. Erikler yıkanır tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ilave edilir yumuşayıp üzerleri çatlayıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınır ılınıncaya kadar beklenir,
  2. Ilınan erikler süzgeçten veya kevgirden çekirdekleri kalıncaya kadar geçirilir. Kalan erik suyunu tatlandırarak meyve suyu olarak kullanabilirsiniz.
  3. Püre tencereye alınır şeker ilave edilir  muhallebi kıvamında pişirilir. Nişaşta su ile ezilir alıştıra alıştıra tencereye eklenir. 1 dakika kadar daha pişirin.
  4. Ocaktan alınır biraz ılındıktan  sonra kepçe ile temiz bir bez veya poşet ( çöp poşeti veya buzdolabı poşeti) üzerine 4-5 milimetre kalınlığında dökülür. Üzerine arzu ettiğiniz irilikte  ceviz serpilir.
  5. Bol güneş alan yerde 2 günde kurumuş olmalıdır. Kuruyan pestilin arkasındaki bez hafif ıslatılarak pestilden ayrılır. Pestili ipe asarak veya yine bez üstünde  ters düz ederek biraz daha kuruması sağlanır.
  6. Poşete serilen pestil poşetten ayrılır ve ters düz ederek biraz daha kuruması sağlanır. 
  7. Kuruyan pestiller istenilen ebat ve boylarda kesilir ( şerit halinde, üçgen üçgen nasıl arzu ederseniz ).Kuru ve serin yerde saklanır. Kavanozlara koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. 
Afiyet olsun...


1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...