22 Eylül 2010

PEYNİR SALAMURASININ HAZIRLANIŞI

Pazardan aldığımız köy peynirini uzun süre muhafaza edebilmek için salamura yapılır 6-8 derece ortamda muhafaza edilir. Çoğumuzun evinde böyle ortam bulunmadığı için buzdolabının alt raflarında muhafaza edilir.
Peynirler kavanoza sığacak şekilde küçük parçalara kesilir kavanoza yerleştirilir.

Eğer peynirin ön salamura işi yapılmamış ise; peynirlerin üzerine tuz serpilir üst üste bir kaba yerleştirilir. Bir veya iki gün bekletilir. (Peynir suyunun akması sağlanır bu şekilde).
Sonra 1ölçü adi tuz-11 ölçü su olacak şekilde tuzlu su hazırlanır.  veya 1 LT su +3-4 yemek kaşığı tepeleme tuz. Kavanoza yerleştirilen peynirin üzeri bu tuzlu su ile doldurulur. Kapağı kapatılarak 6-8 derece ortamda ( veya buzdolabında) muhafaza edilir.

Servis yapımadan önce normal su içinde ne kadar bekletilirse o kadar peynirin tuzu azalır.

NOT: Salamura suyunun tuz miktarını  başka yöntem olarak yumurta ile ayarlayabilirsiniz. Tuzlu suyun içine yumurta konulur, yumurta suyun üstüne çıktığında salamuranın tuz miktarı yeterli demektir. ( tuzu az ise yumurta aşağılarda kalır)

1 yorum:

  1. yumurta testinden vazgeçin lütfen bayat yumurta normal suda yüzer zaten özellikle taze yumurta diye belirtirseniz kullanıcılırda buna dikkat eder kanısındayım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...